czwartek, 7 lutego 2013

Zupa, raz! Krem z pomidorów.

   Często słyszę, że przepisy które opisujemy są pracochłonne i czasochłonne. W wielu przypadkach trudno się z tym nie zgodzić. W czasie pracowitego tygodnia ciężko znaleźć czas i energię na intensywne mieszanie w garach. Dziś propozycja na szybką, sycącą i rozgrzewającą zupę. W małej miseczce - jako wstęp do obiadu lub w głębokim talerzu na samodzielną kolację. A czas, który zaoszczędzicie, wykorzystajcie na odpoczynek, rozmowy z najbliższymi czy długi spacer. Zjedzcie i róbcie co lubicie. A jak Wam zupy zostanie: w słoik i na następny dzień do pracy. 



ZUPA - KREM Z POMIDORÓW
Czas przygotowania: 25-30 min.


SKŁADNIKI
5-6 porcji 
  • 2 puszki pomidorów całych bez skórki ( ja wykorzystałam duży słoik pomidorów domowej roboty, od Mamy),
  • 2,5 szklanki wody (ok. 600ml)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 dorodna marchewka
  • 1/3 pora (kawałek długości  ok.10cm)
  • kawałek selera korzeniowego i pietruszki korzeniowej (niekoniecznie)
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej bazylii (opcjonalnie bazylia suszona)
  • papryczka chilli ( bez nasion, ok.3cm; ja wykorzystałam chilli zielone)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku 

ZANIM ZACZNIESZ
    
    Kupując pomidory w puszce, zwróć uwagę na skład i masę netto samych pomidorów  po odsączeniu. Wybieraj te bez dodatku konserwantów i z najwyższą masą netto pomidorów. Kiedy nie mam przetworów od Mamy używam tych firmy PODRAVKA. W składzie oprócz pomidorów i soku pomidorowego nie ma nic więcej - tak przynajmniej twierdzi etykieta.
   Będziesz potrzebować wysokiego garnka i pamiętaj: brak któregokolwiek ze składników to nie koniec świata, a sprawdzony sposób na odkrycie własnych kulinarnych możliwości i nieznanych wcześniej smaków. Jeśli czegoś nie masz, lub nie lubisz: zamieniaj, omijaj, dodawaj, podmieniaj. Zupę - krem  na prawdo trudno jest popsuć. Dla tych co zapomnieli, dowód: Krem z warzyw z pieczoną papryką.


PRZYGOTOWANIE

   Wszystkie warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.  Zagotuj wodę w garnku i wrzuć do niej ziele angielskie, liść laurowy i pokrojone warzywa. Zacznij od tych twardszych - korzeniowych, a po kilku minutach gotowania dodaj seler naciowy, pora i cebulę. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodaj pomidory, czosnek, chilli i bazylię. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Zdejmij z ognia, wyjmij ziele angielskie i liść laurowy, a całość zblenduj. Dodaj oliwę i dopraw do smaku solą, pieprzem  (lub swoimi ulubionymi ziołami).



   Zupa smakuje najlepiej z grzankami, posypana tartym parmesanem lub prażonymi pestkami dyni.




1 komentarz: