wtorek, 12 lutego 2013

Smaki dzieciństwa. Tarta marchewka nie tylko z jabłkiem.

   Tarta marchewka z jabłkiem podana z herbatnikiem to jedno z przedszkolnych wspomnień. Tak smakowały podwieczorki, ale wtedy, to herbatniki z tego wszystkiego lubiłam najbardziej. Teraz, dwadzieścia parę lat później, wariacje na temat tartej marchewki często przypominają się w naszym domowym menu. I to wcale nie jako surówka do kotleta. Tarta marchewka pojawia się u nas na śniadanie, kiedy mamy ochotę na coś świeżego, lekkiego i niezobowiązującego. Marchewka i jabłko to zgrany duet. Jogurt naturalny towarzyszy im równie często. Reszta dodatków to kwestia umowna. Mogą to być inne, świeże lub suszone owoce (w tym banan dla głodomorów) płatki zbożowe, orzechy bądź pestki.


   Natchnienie powinno przyjść, kiedy poszperacie we własnych kuchennych szafkach. Dla tych, którym chwilowo  brak weny, nasz pomysł poniżej.


SKŁADNIKI
Dla 2 osób
Czas przygotowania: 5-7 min.
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnie jabłko
  • 1  mały jogurt naturalny (150g)
  • 2 łyżki śniadaniowych płatków zbożowych (ja wykorzystałam płatki firmy Halina '6 Zbóż')
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • kilka kropel soku z cytryny


ZANIM ZACZNIESZ

    Takie śniadanie to świetny sposób w drodze do realizacji zaleceń żywieniowych z zakresu dobowego spożycia warzyw i owoców, a także w zależności od dodatków: nabiału i produktów zbożowych. I tak w prawidłowo zbilansowanej diecie, codziennie powinno znaleźć się 4-5 porcji warzyw i 3-4 porcje owoców (pełną wersję piramidy zdrowego żywienia, ilustracyjnie uwzględniającą ilość zalecanych porcji znajdziesz tu: piramida zdrowego żywienia).
   Porcja to pojęcie względne, często trudne do zdefiniowania. Przykładowo, za jedną porcję uznaje się: 1 jabłko, 1 szklankę malin, 1 marchewkę, 1 pomidora, 1 szklankę mleka, 1 mały jogurt (150g), kromkę pełnoziarnistego chleba, pół szklanki ugotowanej kaszy).
   Kupując jogurt naturalny zwróć uwagę na jego skład. Ten najlepszy i rzeczywiście naturalny powinien mieć tylko dwie składowe: mleko i kultury bakterii. Zdyskfalifikuj jogurt z dodatkiem mleka w proszku, cukru, żelatyny,skrobi i całej reszty. Są to dodatki, które mają 'poprawić' wygląd (gęstość), wydłużyć czas przydatności do spożycia, lub jak w przypadku cukru zneutralizować 'kwaśny' posmak. W ten sposób produkt z definicji 'naturalny' przestaje nim być.


PRZYGOTOWANIE

   Marchewkę i jabłko umyj i obierz. Zetrzyj na tartce na dowolnych oczkach (ja wybieram te średnie). Skrop sokiem z cytryny, dodaj suche dodatki, wymieszaj a na koniec polej jogurtem. Gotowe.  Prawda, że proste?


    Taki zestaw to doskonała alternatywa dla kanapek zabieranych na drugie śniadanie i wcale nie potrzebujesz więcej czasu na jego przygotowanie. Kubek z jogurtem zabierz osobno i dodaj tuż przed zjedzeniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz