środa, 17 października 2012

O pieczeniu babeczek...

   Uwielbiam próbować nowych rzeczy i być zaskakiwanym nietypowymi połączeniami - pewnie między innymi dlatego lubię piec i gotować. Siedzenie w kuchni to frajda z eksperymentowania - czasami z lepszymi, a najczęściej z gorszymi efektami. Na pewno jednak nie należy się przejmować niepowodzeniami i próbować - zresztą, jak powiedział kiedyś Eduard Bernstein - nie sam cel jest istotny, ale droga do niego. Dlatego dzisiejsze eksperymenty z wypiekami pozostawiam Waszej ocenie.

   Czasami bywam łasuchem, ale nie przepadam za przeładowanymi cukrem deserami. W takiej sytuacji pozostaje przygotować coś swojego, gdzie słodycz przemiesza się z innymi, nietypowymi mieszankami. Babeczki chodziły mi po głowie od jakiegoś czasu, a że nigdy jeszcze ich nie piekłem... no cóż, kiedyś musi być ten pierwszy raz.




   Poniższy przepis zawiera składniki na łącznie osiem średniej wielkości babeczek, po cztery z każdego rodzaju. Dziś upieczemy babeczki o smakach czekolady z chilli i za'atar oraz pomarańczy z kardamonem i płatkami migdałów.



SKŁADNIKI
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanki mąki razowej pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 szklankę mleka
  • 1/2 papryczki chilli
  • 8 ziarenek kardamonu lub 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka za'atar
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 pomarańczę
  • 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki płatków migdałów

ZANIM ZACZNIESZ

   Kardamon, który przywędrował do nas z Indii i Sri Lanki jest przyprawą o niezwykłych właściwościach, a zmielony w moździerzu daje bardzo intensywny zapach. Dodając go w kuchni, nie przesadź z ilością. Za'atar, znany również jako zatar, którzy przybył do nas z Bliskiego Wschodu to także zioło o intensywnym smaku i zapachu, dlatego proponuję być ostrożnymi dodając je do potraw.

   Przygotowując babeczki w dwóch smakach mogą być przydatne dwie miski, w których wymieszasz poszczególne składniki. Do pieczenia wykorzystałem silikonową formę na babeczki.

   Najlepiej zawczasu przygotować sobie składniki, zatem: chilli drobno posiekaj, jeśli nie używasz wcześniej zmielonego kardamonu, obierz go z łupinek i zmiel w moździerzu. Czekoladę połam na małe kawałki. Pomarańczę umyj, osusz i zetrzyj skórkę na drobnej tarce.

  Piekarnik nastaw na 180 stopni.



PRZYGOTOWANIE

   Do miski przesyp składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia). W rondelku rozpuść masło, a następnie odstaw na chwilę do przestudzenia. Jajko roztrzep.

   Następnie połącz składniki suche z mokrymi (mleko, jajko, rozpuszczone masło) i solidnie wymieszaj mikserem. Połączone składniki rozdziel na dwie miski.
   
   Do pierwszej miski dodaj kawałki czekolady, chilli oraz za'atar i wymieszaj elementy łyżką. Do drugiej dodaj płatki migdałów, startą skórkę pomarańczy, kardamon oraz dwie łyżeczki soku - składniki wymieszaj czystą łyżką.

  Silikonowe foremki lub inne, których używasz, napełnij ciastami. Nie zapełniaj foremek po brzeg - babeczki wyrosną, wypełnij je zatem do mniej więcej do 2/3 wysokości formy. Do babeczek na słodko-ostro możesz dodać drobinki czekolady na samym wierzchu, a w drugim przypadku posypać niewielką ilością płatków migdałów.
  
   Wstaw do piekarnika na około 30-35 minut. Po upieczeniu, babeczki odstaw do wystygnięcia. Bon Appétit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz