poniedziałek, 22 października 2012

Granola domowej roboty, czyli jak uniknąć śniadaniowej zgrozy.

  Śniadanie, jak już wszyscy wiemy, to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia - nie należy go pomijać. Ale co w przypadku kiedy mamy mało czasu, a wizja kanapek wcale nas nie kusi? Czy dobre śniadanie możemy zjeść tylko w trakcie weekendu, kiedy mamy więcej czasu na siedzenie w kuchni? Na KitchenFest staramy się Wam podrzucać różne pomysły na śniadania, dziś czas na kolejny, a konkretnie na granolę.

   Granola, czyli zapieczona kombinacja różnych płatków, ziaren zbóż i czego sobie jeszcze wymarzycie, podawana może być z mlekiem, jogurtem albo jako dodatek np. do sałatki owocowej. Być może zastanawiacie się, czy zamiast siedzieć w kuchni nie jest łatwiej i szybciej kupić gotowy produkt w sklepie? W końcu samo zestawienie jest trywialne. Jednak w gotowych produktach znajdziecie sporą ilość cukru, a nasz przepis postaramy się uczynić nieco zdrowszym, jak również smaczniejszym!




   Poniższy przepis pozwolił nam na przygotowanie granoli, którą zjedliśmy na śniadanie, ale jej zapas wystarczy nam jeszcze na kilka dni. Granola to również wspaniały pomysł, jak wykorzystać to co mamy pod ręką - my, pozbyliśmy się migdałów, pestek dyni i wiórków kokosowych, ale możecie eksperymentować z ziarnami zbóż, pestkami, suszonymi owocami i innymi dodatkami!


 SKŁADNIKI

  • 2 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka napoju (mleka) owsianego
  • 1/3 szklanki syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki płatków z dyni
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

ZANIM ZACZNIESZ

   Napój owsiany lub tzw. mleko owsiane, możesz kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przygotować go samodzielnie, tak jak ja. Jeśli jednak planujesz zrobić granolę rano, przed pracą, sugeruję wykorzystać produkt ze sklepu.

   Piekarnik nagrzej do 180 stopni.


PRZYGOTOWANIE

  Płatki oraz pozostałe składniki przesyp do misy. Napój owsiany wymieszaj z syropem klonowym lub syropem z agawy. Następnie zalej nim suche składniki, napoju potrzebujesz niewiele - tylko tyle aby "zwilżyć" płatki, nie powinny one pływać. Starannie wymieszaj zawartość miski, a następnie przelej do formy - ja wykorzystałem  okrągłą foremkę do tart.

   Piecz przez 30 minut.

   Przygotowaną granolę zjedz wedle smaku. Nam spodobało się połączenie granoli z jogurtem, do którego wcześniej starłem skórkę z limonki oraz wycisnąłem połówkę owocu. Do takiego zestawu dołączyliśmy również świeży owoc pomarańczy. Każdy dzień można zacząć doskonałym posiłkiem!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz