niedziela, 7 października 2012

Ciasto marchewkowe z malinami - w sam raz na przeziębienie

   Podczas jesiennych wieczorów, kiedy czujemy, że "coś nas rozbiera" często sięgamy po herbatę z miodem, cytryną lub malinami - wiadomo, Babcine sposoby są najbardziej skuteczne. Dziś jednak postanowiłem połączyć te smaki nie w herbacie, a w cieście by na wszelki wypadek wzmocnić nas przed przeziębieniem. Zresztą - sama gorąca herbata do takiego ciasta też będzie pasowała.





Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie jest czasochłonne, może je przygotować nawet średnio znający się na pieczeniu facet - jak ja.


SKŁADNIKI
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki razowej pszennej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki miodu (w przepisie wykorzystano miód rzepakowy, ale jako zamiennik możesz wykorzystać np. płynny wielokwiatowy)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka z wolnego wybiegu
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 3/4 odsączonych, pociętych w drobną kostkę ananasów
  • 200g malin

ZANIM ZACZNIESZ

   W większości naszych przepisów sami mielimy przyprawy, czy przygotowujemy "półprodukty". Jeśli jednak nie masz czasu lub potrzebnych narzędzi - np. moździerza, prawie wszystkie składniki dostaniesz gotowe w sklepie.
Jeśli planujesz zmielić orzechy włoskie, możesz je wcześniej sparzyć wrzątkiem - dzięki temu będą one bardziej miękkie i mniej gorzkie.
Oprószone cukrem maliny wrzuć do rondelka, ustaw na małym gazie i zakryte gotuj przez 20-30 minut. Po zdjęciu z kuchenki odstaw do wystygnięcia.
W przepisie wykorzystujemy tortownicę o średnicy 22 cm, której boki i dno nacieramy masłem. Piekarnik nastawiamy na około 180 stopni.



PRZYGOTOWANIE

Umytą i obraną marchewkę zetrzyj na średniej wielkości oczkach tarki, odsączone ananasy pokrój w drobną kostkę. Marchewkę, ananasy i przygotowane orzechy wrzuć do miski i wymieszaj.

W osobnym naczyniu dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i starannie wymieszaj łyżką suche składniki. W małej miseczce roztrzep jajka z olejem rzepakowym.

Wszystkie składniki dodaj do siebie, mieszając dolewaj miodu. Tak przygotowane ciasto przelej do formy
i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Piecz przez około 50-55 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw je na chwilę do wystygnięcia.

Ciasto przekrój na pół - dolną warstwę pokryj gęsto malinami i ponownie przykryj zdjętą wcześniej górą. Et voila, ciasto jest już gotowe!

1 komentarz: