Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie jest czasochłonne, może je przygotować nawet średnio znający się na pieczeniu facet - jak ja.
SKŁADNIKI
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki razowej pszennej
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki miodu (w przepisie wykorzystano miód rzepakowy, ale jako zamiennik możesz wykorzystać np. płynny wielokwiatowy)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 3 jajka z wolnego wybiegu
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 3/4 odsączonych, pociętych w drobną kostkę ananasów
- 200g malin
ZANIM ZACZNIESZ
W większości naszych przepisów sami mielimy przyprawy, czy przygotowujemy "półprodukty". Jeśli jednak nie masz czasu lub potrzebnych narzędzi - np. moździerza, prawie wszystkie składniki dostaniesz gotowe w sklepie.
Jeśli planujesz zmielić orzechy włoskie, możesz je wcześniej sparzyć wrzątkiem - dzięki temu będą one bardziej miękkie i mniej gorzkie.
Jeśli planujesz zmielić orzechy włoskie, możesz je wcześniej sparzyć wrzątkiem - dzięki temu będą one bardziej miękkie i mniej gorzkie.
Oprószone cukrem maliny wrzuć do rondelka, ustaw na małym gazie i zakryte gotuj przez 20-30 minut. Po zdjęciu z kuchenki odstaw do wystygnięcia.
W przepisie wykorzystujemy tortownicę o średnicy 22 cm, której boki i dno nacieramy masłem. Piekarnik nastawiamy na około 180 stopni.
PRZYGOTOWANIE
Umytą i obraną marchewkę zetrzyj na średniej wielkości oczkach tarki, odsączone ananasy pokrój w drobną kostkę. Marchewkę, ananasy i przygotowane orzechy wrzuć do miski i wymieszaj.
W osobnym naczyniu dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i starannie wymieszaj łyżką suche składniki. W małej miseczce roztrzep jajka z olejem rzepakowym.
Wszystkie składniki dodaj do siebie, mieszając dolewaj miodu. Tak przygotowane ciasto przelej do formy
i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Piecz przez około 50-55 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika odstaw je na chwilę do wystygnięcia.
Ciasto przekrój na pół - dolną warstwę pokryj gęsto malinami i ponownie przykryj zdjętą wcześniej górą. Et voila, ciasto jest już gotowe!
A te kasztany to na zagryzienie? :P
OdpowiedzUsuń