Śniadanie traktujemy poważnie. Zawsze. Nie zapominamy o nim nigdy - nawet kiedy zaśpimy. Staramy się, by nie było nijakie. Staramy się, by syciło w sposób zdrowy, pełnowartościowy. Często jemy nabiał (jogurty naturalne, twarogi) z owocami, płatkami owsianymi, orzechami. Zdarzają się wariacje na temat naleśników i placków wszelakich. Bywają i słonawe przykłady: ze szczęśliwymi jajkami, rzodkiewkami, awokado czy pomidorami.
Szczególnie w takie jesienne, weekendowe dni, gdy czasu jest więcej, a słońca za oknem tyle co kot napłakał (Rudy, wybacz!) dobrze jest pierwszemu porannemu posiłkowi poświęcić trochę więcej uwagi. A wszystko po to by, po jego zjedzeniu wystarczyło sił na dalsze podbijanie świata, a nie tylko na pokonanie powrotnej drogi do łóżka.
Tym razem jedno spojrzenie w stronę zapasów przechowywanych na balkonie wystarczyło.
Jabłka - to właśnie to! No dobrze, jabłka - ale co dalej? W formie sałatek już były, prażone i w racuchach też.
Pomyślałam o jabłkach pieczonych. Takich wydrążonych, z rodzynkami, polanych słodkim syropem i skropionych rumem. O rany! Ale to nie na śniadanie!
Zostańmy przy drążonych, pieczonych jabłkach ze szlachetnym, śniadaniowym wnętrzem.
SKŁADNIKI
(Dla 2 osób)
- 4 średnie jabłka (najlepiej kwaskowate, ja wykorzystałam antonówkę)
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki płatków zbożowych (wykorzystałam płatki firmy Halina, 6 zbóż)
- 1 czubata łyżka miodu
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g)
- Sok z połowy pomarańczy
- 2-3 łyżki przegotowanej, gorącej wody
- Cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon do smaku
ZANIM ZACZNIESZ...
Zagotuj wodę i rozgrzej piekarnik.
PRZYGOTOWANIE
Umyj jabłka i posługując się nożem lub specjalnym przyrządem wydrąż gniazda nasienne. Następnie skrop ich środki sokiem z pomarańczy. Orzechy i migdały rozdrobnij w moździerzu - zalanie wcześniej gorącą wodą ułatwia ten proces. (Jeśli nie masz moździerza, zalej orzechy gorącą wodą, po chwili, kiedy nieco zmiękną drobno posiekaj i wrzuć do miseczki). Dodaj płatki zbożowe, miód i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Używając łyżeczki, napełnij wydrążone jabłka, umieść w żaroodpornym naczyniu (nie przykrywaj) i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut, 180 stopni. Po wyjęciu na talerz polej jogurtem naturalnym.
Nasze jabłka były naprawdę przeciętnych rozmiarów, a już po skonsumowaniu jednej sztuki każde z nas było najedzone. Warto wiedzieć: posiłek zawierał węglowodany złożone i błonnik, dzięki którym dłużej czujemy się syci. Migdały i orzechy są bogate w ważne m.in. dla naszego układu krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez i potas. Są doskonałym źródłem witaminy E - dla piękna skóry, włosów i paznokci. Na koniec jogurt - dostarcza białka i sprzyjających sprawnemu funkcjonowaniu przewodu pokarmowego bakterii. Zatem wstawajcie! Przygotujcie, zdrowe, pełnowartościowe śniadanie i dalej zdobywać świat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz